Sérvia, Telegraf, Sérvio

[ad_1]

Prvi maj
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, Shutterstock, Mateja Beljan, Nikola Tomić

Do 1. maja ostalo je više od nedelju dana, a vikendice i hoteli uveliko su prebukirani. Ipak, čak iako niste stigli da rezervišete smeštaj, izletišta u Srbija nude pravu uživanciju. Izletišta ovih godina postaju sve popularnija destinacija za domaće i strane turiste, posebno u u kontekstu sve veće potražnje za aktivnostima na otvorenom. Sa bogatstvom prirodnih lepota od planinskih rhova, do mirnih rečnih dolina, naša zemlja nudi raznovrsne opcije za sve one koji su ljubitelji prirode.

Dok su pripreme već uveliko počele za Međunarodni dan rada, koji se ove godine spaja sa Uskrsom mnogi su isplanirali putovanja, međutim tradicionalno se ovaj praznik proslavlja u prirodi, a oni koji bi želeli da pobegnu od gadske gužve i roštiljanja u Beogradu, donosimo vam predloge kako ovaj praznik rada možete provesti u lepotama naše Srbije.

Oni koji se još uvek dvoume, možda naš spisak predloga pomogne.

Najurbanije sredine, koje su ujedno i većini Beograđana najbliže opcije za prvomajska izletišta su definitivno kao najpoznatiji Košutnjak, Ada Ciganlija, Avala, pa sve do lokalnih šuma poput Banjičke, Zvezdarske i Bojčinska koje su veoma aktuelne u ovo doba godine. Na ovim lokacijama da biste našli mesto potrebno je doći i veče pre uranka kako bi se stacionirali na mesto koje vama odgovara i pripremili sve za roštiljanje. Međutim, potrebno je opremiti se strpljenjem zbog velikih gužvi koje nas očekuju.

Na samo sat i dvadeset minuta od Begrada nalazi se dragulj Vojvodine, a to je nacionalni park Fruška gora, poput Stražilova, Popovice, Zmajevca, Andrevlja, Ležimira, Testera, Glavice, Iriškog venca, Brankovca, Osovlja i Letenka. Takođe, nudi veliki izbor ponuda, od šetnji i kampovanja, do luksuznih vinarija i restorana, ukoliko niste baš vešti u roštiljanju ili pak ne volite takav vid proslave ovaj predlog bi mogao da vam pomogne u užem izboru.

Ukoliko volite vodu, mir možete ga naći na Paliću, koji nudi raznovrstan izbor ponuda, kao i naselje pod istim imenom, nalazi se na samo nekoliko kilometara od Subotice te možete obići i ovaj grad ukoliko niste. Palić je idealno mesto za mir i uživanje. Oni koji su sa decom, Zasavica koja se nalazi od Sremske Mitrovice, može biti odličan odabir, jer predstavlja prirodni rezervat prirode, stanište retkih biljaka i životinja, a sve to je već poznati turizam u kod nas. Deca imaju na raspolaganju dosta opcija poput jahanja magarca, konja i druženja sa drugim životinjama.

Istočna Srbija zagarantovano predstavlja nebrušeni dijamant, priroda sa mnogo potencijala koja tek hvata turistički zamah. Krupajsko vrelo jeste lokalitet koji je svoj turistički bum doživeo u proteklih par godina. U Krupajskom vrelu morate prići sa severne strane, a za sam obilazak biće vam dovoljno dva sata, u paketu sa ručkom, posebno ako ste ljubitelj rečne pastrmke. Borsko jezero koje je veoma aktuelno u ovom delu Srbije, nudi raznorazne lepote prirode, ali i mir pored jezera.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, često se reklamira kao “srpsko more”, a tako i funkcioniše, plaža je uređena, sa kafićima, pedalinama, akva parkom, sportskim terenima, a u ponudi su i jedrenje, skijanje i vožnja kajakom. Doduše i cene smeštaja su kao na moru, ali opcija kampovanja je još uvek najpristupačnija. Ukoliko planirate obilazak ove regije, ne smete zaobići Lepenski vir koji je bogat svojom istorijom, i Viminacijum, nekadašnja metropola rimske provincije.

Tvrđava Golubački grad, ili Golubac kako je većina naziva se nalazi na ulazu u Đerdapsku klisuru, a svoj potencijal želi da obogati u pravcu vodenih sportova, ali i na granama verskog turizma gde se u blizini nalazi i manastir Tumane.

Za one koji bi voleli da prvomajske praznike provedu na jugu Srbije, pored dobrih specijalteta kojima se možete počastiti, uz to obilazak spomenik na Čegru i memorijalni kompleks Bubanj koji se nalaze blizu Niša, a nude bogatu istorijsku znamenitost. Nezaobilazan Caričin grad ili Justinijana Prime, koji je veoma poznat za ovaj deo Srbije predstavlja arheološki lokalitet, koji je veoma značajan za istoriju naše zemlje, nalazi se u opštini Lebane, blizu Leskovca, a podigao ga je vizantijski car Justinijan I u znak zahvalnosti svom rodnom gradu. Pored iskopina, nalazi se i veliki hotel koji nudi prenoćište, restoran, ali i bogatu prirodu gde možete provesti ceo dan a čistom i svežem vazduhu.

Zlatibor, Tara i produžetak do Uvca koji nudi nerealan prirodni izgled takođe dobropoznati odabir i može pružiti odličan odmor za praznike i beg od gradske gužve.

Kako raste veliko interesovanje za izletišta u Srbiji, raste i potreba za očuvanjem prirode i ovih lokacija. Ulaganja koja su svakodnevna zarad očuvanja i poboljšanja, potrebno je čuvati i negovati zajedničkim snagama.

(Telegraf.rs)



[ad_2]

RPT

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร