Sérvia, Telegraf, Sérvio

[ad_1]

Ukrajina rat
Foto: Tanjug/AP

Olakšanje se osetilo širom fronta u Ukrajini u subotu nakon što su SAD izglasale da odobre dugo odlagani paket vojne pomoći od 61 milijardu dolara, kako bi pomogle zemlji da se odbrani od ruske invazije.

“Mislili smo da su nas naši partneri zaboravili”, rekao je ukrajinski obaveštajni zvaničnik za CNN.

Predstavnički dom SAD odobrio je paket pomoći, koji je odlagan mesecima zbog protivljenja republikanaca. Sada treba da bude izglasan u američkom Senatu, gde se očekuje da će biti široko prihvaćen.

Ali, iako će to verovatno pomoći da se ubije zamah Rusije i da Ukrajini pruži preko potrebnu podršku u narednim mesecima, stručnjaci upozoravaju da to ne garantuje pobedu Ukrajini.

Trka protiv vremena

Mark Varner, predsednik obaveštajnog odbora Senata, rekao je za CBS u nedelju da bi vojna oprema trebalo da bude u tranzitu do kraja nedelje.

To je trka protiv vremena za Ukrajinu, piše Insider. Njenoj vojsci nedostaju municija i zalihe artiljerije i bori se da odbije intenzivne ruske napade. U međuvremenu, njeni sistemi protivvazdušne odbrane nemaju dovoljno projektila, što znači da je Rusija sve više u stanju da gađa ukrajinske gradove i elektrane.

U proteklim nedeljama ukrajinski lideri su upozoravali da se suočavaju sa porazom od strane Rusije bez novca saveznika.

Analitičari su rekli da će vojna pomoć ojačati ukrajinsku odbranu protiv planirane ruske ofanzive ovog leta.

Projektili pravljeni u SAD su bili krucijalni za Ukrajinu u ciljanju ruskih linija snabdevanja i okupljanja trupa, dok je artiljerija bila vitalna za odbranu njenih pozicija od napada.

Pomoć bi omogućila Ukrajini da dopuni svoje zalihe ovog vitalnog oružja.

Analitičari u Institutu za proučavanje rata rekli su da će Ukrajina “verovatno moći da odbije trenutnu rusku ofanzivu pod pretpostavkom da obnovljena američka pomoć stigne brzo”.

Jedan ukrajinski zvaničnik rekao je za Financial Times da će oprema pomoći da se uspori rusko napredovanje, ali je neće zaustaviti.

Ukrajinska budućnost ostaje neizvesna

Eksperti već dugo veruju da ruski predsednik Vladimir Putin nastoji da uguši ukrajinski otpor, koristeći činjenicu da je dugoročna podrška Zapada Ukrajini i dalje neizvesna.

“Molim vas ne zaboravite da je ruski vojni budžet 100 milijardi dolara. Danas smo dobili na vremenu, ali ne i rat. Moramo da završimo posao”, napisao je u subotu Oleksij Gončarenko, član ukrajinskog parlamenta.

Džordž Bibi, bivši šef CIA jedinice za analizu Rusije, rekao je za Insider nedavno da čak i sa velikom injekcijom novca, to verovatno nije dovoljno da omogući Ukrajini da lansira kampanju kako bi odbila ruske snage.

Dugoročna budućnost američke pomoći ostaje nejasna, dok je Donald Tramp, republikanski kandidat, više puta rekao da se protivi finansiranju ukrajinskih ratnih napora.

Ukrajina vojnici vojska rat Foto: Tanjug/AP

Evropski saveznici Ukrajine nisu se pokolebali u svojoj posvećenosti pomoći Ukrajini, ali su se borili da proizvedu dovoljno municije i opreme da nadoknade nedostatak američke pomoći ove godine.

Mnogi veruju da je najbolje čemu Ukrajina može da se nada jeste da iskoristi novac da ojača svoju trenutnu poziciju, nastavi da nanosi gubitke Rusiji i nada se da će njeni saveznici nastaviti da šalju pomoć sledeće godine.

“Tako veliki paket pomoći mogao bi da bude poslednji ove godine. Štaviše, postoji prilično velika verovatnoća da će svi naredni paketi pomoći za

Ukrajinu biti mnogo manji po veličini”, rekao je bivši ukrajinski zvaničnik.

“Pomoć koju su obezbedile SAD kupuje nama i Evropskoj uniji vreme, oko godinu dana”, dodao je on.

Da bi se Ukrajina osećala uverenom u pobedu u ratu protiv Rusije, potrebno joj je više vojne pomoći posle 2024. Trenutno nema garancije da će je dobiti u dovoljnim količinama.

(Telegraf.rs)



[ad_2]

RPT

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร