Finlânda, Ilta Savo, Filandês

[ad_1]

Näyttelijä Pirjo Lonka sai ADHD-diagnoosin aikuisiällä.

Näyttelijä Pirjo Lonka kertoi MTV3-kanavan Huomenta Suomessa saamastaan ADHD-diagnoosista. 52-vuotias Lonka kertoo olleensa valtavan helpottunut diagnoosistaan, mutta aivan helppoa sen saaminen ei ollut.

Hän kuuli ADHD:sta eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä ensimmäistä kertaa aikuisena.

– Tajusin heti, että tuossa on jotakin. Mietin pitkään tutkimuksiin menemistä – sinne pääseminen ei ole helppoa. Sinne pitää taistella tiensä.

– Se selitti ihan kaiken. Tajusin, etten ole vääränlainen, vaan tällainen. Heti, kun sain diagnoosin, niin pystyin hallitsemaan omaa käytöstäni, Lonka kertoi Maikkarilla.

Lonka muistaa, miten hänelle vastattiin, kun hän soitti ja pyysi päästä tutkimuksiin.

– Ensimmäinen mitä mulle sanottiin, että mitä sä sillä tutkimuksella teet, mitä sä sillä diagnoosilla teet. Jälkikäteen olen miettinyt, että on todella loukkaavaa sanoa niin, Lonka sanoi tv:ssä.

Lonka on naimissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen, 51, kanssa. Pari on ollut yhdessä noin 12 vuotta.

Lonka kertoi lokakuussa Anna-lehdelle, että diagnosoimaton ADHD vaikutti elämään jo lapsuudessa. Hän kertoo olleensa tuolloin vilkas, suorapuheinen ja impulsiivinen jopa siinä määrin, että tämä johti toisinaan ylilyönteihin. Koulussa Lonka jäi usein esimerkiksi jälki-istuntoon.

ADHD on synnynnäinen aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, joka saattaa aiheuttaa muun muassa vaikeuksia keskittyä. Häiriö voidaan tunnistaa lapsuudessa, nuoruudessa tai aikuisiällä.

Keskittymisvaikeuksien lisäksi ADHD-häiriö on kuitenkin paljon muutakin. IS kertoi aiemmin, kuinka aikuisiällä ADHD:n oireita voivat olla myös holtiton käytös, ajantajun katoaminen ja se, että asioiden suunnittelu on hankalaa.

Psykiatrian professori Jyrki Korkeila kertoi haastattelussa, että ADHD-diagnoosin saaminen voi olla monelle helpotus.

[ad_2]

Source link

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร