Finlânda, Ilta Savo, Filandês

[ad_1]

Laulaja Jon Bon Jovi, 62, kärsii vakavista ääniongelmista, jotka pakottavat itseään piiskaavan miehen miettimään uransa lopetusta. Uudessa dokumenttisarjassa nähdään myös Richie Sambora, joka jätti yhtyeen riitaisasti 2013.

Kylmät väreet kulkevat pitkin kehoa, kun Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story -dokumenttisarja alkaa. Runaway-hitti jyrisee taustalla, ja ruudun täyttävät välähdykset 1980-luvun suosiosta.

Parin minuutin päästä ollaan aivan muissa tunnelmissa Jon Bon Jovin (Jon Bongiovi) kodin varastohuoneessa kesäkuussa 2022. Harmaantunut, masentuneen oloinen rocktähti kävelee ääni kähisten pitkin varastoaan ja käy läpi laatikoittain kasetteja, joita hän on arkistoimassa digimuotoon.

– Halusin tehdä tämän 40 vuoden etapin takia. Mutta jos en olisi sataprosenttisesti terve, tuskin olisin tekemässä tätä, hän huokaa.

– Käy miten käy, olen onnellinen siitä, että yritin kaikkeni, Jon Bon Jovi sanoo leikkauksensa jälkeen.

Viime vuodet ovat olleet miehelle – ja samoin koko bändille – vaikeita. Äänihuulten vamma on laittamassa koko pelin poikki. Vuoden 2022 kiertueelle Nashvillen keikan jälkeen Jovi käveli pukuhuoneeseen ja sai kuulla murskaavaa palautetta vaimoltaan Dorothealta, joka sanoi, ettei mies enää kuulostanut hyvältä. Saman olivat huomanneet myös bändikaverit, jotka kuulivat lauluongelmat vierestä ja näkivät, kuinka paljon laulaja kärsi.

Tuottaja Obie O’Brien oli ottanut asian puheeksi miehen kanssa jo aiemmin, mutta keskustelut olivat tuskallisia.

– Jon ei ole maailman kärsivällisin ihminen vaan on tottunut pitämään kaikki langat käsissään. Hän on hyvin ankara itselleen, vaimo sanoo dokumentissa.

Tenniksen ystäväksi tiedetty rocktähti on vakiovieras U.S. Openin katsomossa. Viime vuonna Bon Jovi seurasi turnauksen semifinaalia, jossa vastakkain olivat Ben Shelton ja Novak Djokovic.

Neliosaisen dokumenttisarjan punaisena lankana kulkee Bon Jovin kamppailu tärkeimmän instrumenttinsa eli äänensä ja uransa lopettamisen kanssa. Hän kuuntelee O’Brienin kanssa Livin’ on a Prayeria ja ihailee, miten aikoinaan ylsi kappaleessa kuultuun sävellajinvaihdokseen.

O’Brien huomauttaa, kuinka vastikään koko halli lauloi samaa biisiä täydestä sydämestään.

– Mutta väärästä sävellajista, Bon Jovi vastaa.

Bon Jovi korostaa lopettavansa, jos ei voi enää antaa parastaan lavalla. Hän ei tarvitse rahaa eikä mainetta.

– En ala vääntämään mitään paluukiertueita. En aio olla lihava Elvis.

– 25-vuotiaana ajattelin vain hauskuutta ja suosiota. 30-vuotiaana menin naimisiin. 40-vuotiaana mietin, olenko saavuttanut haluamani. 50-vuotiaana aloin ajatella, millaisen perinnön jätän. 60-vuotiaana olen se mies, joka oli tarkoitettu.

Bändi on päättänyt seistä solistinsa tukena, mitä hän ikinä päättääkään.

Jon Bon Jovi päättää pitkän harkinnan jälkeen valita riskaabelin leikkauksen, jossa korjataan hänen äänihuuliaan. Dokumentissa seurataan hänen hidasta toipumistaan.

– Olen optimistinen, mutta myös peloissani. En ole laulanut lauluakaan viiteen kuukauteen, mutta olin iloinen siitä, että menin leikkaukseen. En halua koskaan enää sinne pimeään, pelottavaan luolaan.

Vielä tänäkään päivänä ei ole selvillä, pystyykö Bon Jovi enää keikkailemaan.

Jon Bon Jovilla ei ollut koskaan mitään muuta suunnitelmaa kuin tulla rocktähdeksi, vaikka koulussa hänen laulutaitoaan ei arvostettukaan.

Yli neljäkymmentä vuotta pinnalla on käsittämätön saavutus New Jerseyn Perth Amboyn kasvatille, jolla ei ollut koskaan mitään muuta suunnitelmaa kuin tulla laulajaksi. Runaway oli Bon Jovin ensimmäinen hitti 1982. New Yorkin kodittomista inspiroitunut Bon Jovi kirjoitti sen ennen kuin hänellä oli koko yhtyettä ja levytti studiomuusikoiden kanssa. Sinnikäs laulaja lähetti kappalettaan levy-yhtiöille, jotka eivät vastanneet. Lopulta hän keksi lähestyä paikallisen radiokanavan dj:tä ja ujutti biisinsä sinne.

Oli hittibiisi, mutta piti olla myös yhtye. Rumpali Tico Torresin ja kosketinsoittaja David Bryanin Bon Jovi tunsi jo entuudestaan musiikkipiireistä. Mukaan lähtivät basisti Alec John Such ja kitaristi Richie Sambora.

Ensimmäiselle kiertueelleen newjerseyläisyhtye lähti The Scorpionsin lämppärinä 1984. Bändin soittajat kiittävät yhteen ääneen, mitä he oppivat Scorppareilta. Bon Jovi itse olisi mieluummin kiertänyt The Carsin tai Bryan Adamsin kanssa.

– Yleisö vihasi meitä, koska piti meitä poppareina. Ticolla oli päässään muovinen pesäpallokypärä, kun jengi heitti hänen päälleen kamaa, Bryan muistaa.

– Joka ilta oli yhtä sotaa, mutta se teki meidän nahasta kovan.

Suosio kasvoi. Japanissa heitä kohdeltiin jo kuin kuninkaita. Bändi ei kestä katsoa 80-luvun musiikkivideoitaan.

– Näytimme ihan hirveiltä. Vaatteemme olivat parinkympin arvoisia, dokumentissa mukana oleva Richie Sambora parahtaa.

Dorothea ja Jon Bongiovi ovat pitäneet yhtä vuodesta 1980. Heidän naimisiinmenonsa tuli sokkina läheisille, bändikavereille ja faneille.

Yhtyeen laulajasta kuoriutui seksisymboli, joka särki uutisellaan vuonna 1989 faniensa sydämiä. Hän karkasi näet vihille Las Vegasissa high school -tyttöystävänsä Dorothea Hurleyn kanssa. He olivat pitäneet on-off-yhtä vuodesta 1980.

– Hän oli söpö. Hänellä oli siniset kauniit siniset silmät, vaimo muistaa.

Uutinen naimisiinmenosta tuli sokkina perheelle, bändille ja faneille.

– Menimme naimisiin, ja kaikki muuttui. Siitä tuli täyshelvetti, kun kerroimme kaikille, Bon Jovi selittää.

Bändi pelkäsi naisfanien katoamista keikoilta ja uran loppua. Tuore vaimo vaati, ettei avioliitto muuttaisi mitään.

– En halunnut olla syy, ettei Jon voisi jatkaa uraansa.

– Me olimme samoja kuin ennen, mutta monen käsitys Jonista muuttui radikaalisti.

Jon Bon Jovi ja Dorothea Hurley poseerasivat yhdessä poikansa Jake Bongiovin ja tämän morsiamen Millie Bobby Brownin kanssa maaliskuussa New Yorkissa, kun Brownin tähdittämä Netflix-elokuva Damsel sai ensi-iltansa.

Parilla on neljä lasta: Stephanie Rose, Jesse, Romeo ja Jake Bongiovi, joka on menossa naimisiin näyttelijä Millie Bobby Brownin kanssa.

Vaikka Bon Jovi yhtyeenä on instituution kaltainen ilmiö, sitä ovat koetelleet päihteet ja kahden alkuperäisjäsenen lähteminen. Päihdeongelmainen Alec John Such sai potkut bändistä 1994. Hän menehtyi 70-vuotiaana 2022.

– Hän sai paljon paskaa Jonilta, koska käytti liikaa, Sambora sanoo.

– Hän ei pystynyt pysymään mukana, joten meidän piti päästää hänet menemään. Se ei ollut helppo keskustelu, Bon Jovi itse selittää.

Basisti korvattiin Hugh McDonaldilla, joka kuului jo Runawaylla soittaneisiin studiomuusikkoihin.

Demoniensa kanssa taisteli myös Richie Sambora, joka ramppasi vieroituksessa.

– Mietin, miten auttaisin häntä, ettei hän tapa itseään, Torres tunnustaa.

Sambora kertoo silloisista ongelmistaan kameralle. Hän sanoo ex-vaimollaan Heather Locklearilla olleen mielenterveysongelmia ja tyttärensä Avan tarvinneen häntä. Jatkuvat kiertueet veivät häntä pois perheeltä.

Lisäksi hän hermostui, kun studiossa hänen osuutensa oli korvattu toisten soittamilla.

– En tiennyt, että Richie oli murskana siitä. Minulla ja hänellä oli ongelmia eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, Bon Jovi selittää.

– Jon hoiti homman niin, ettei minua tarvita enää, Sambora sanoo.

Lopullinen niitti tuli, kun Sambora ei ilmestynyt Because We Can -kiertueen keikalle 2013. Bändi oli raivoissaan. Vaihtoehtona oli perua stadionkeikka tai etsiä korvaaja. Sovittiin, että rytmikitaristi Bobby Bandiera vetää kaikki Samboran osuudet. Laulaja esitteli Bandieran vasta encoren aikana.

– Olimme vihaisia, pettyneitä ja sokissa, mutta nukuimme yön yli, Bon Jovi kuvailee tuntemuksiaan.

Kun häneltä kysytään, milloin hän tajusi Samboran lähteneen pysyvästi, hän miettii vastausta.

– En ole tajunnut sitä 10 vuotta myöhemminkään.

Hall of Fame 2018 -keikalle saapuivat yhtyeestä lähteneet Richie Sambora ja Alec John Such, jonka kanssa kukaan jäsenistä ei ollut puhunut vuosiin. Such kuoli 4 vuotta myöhemmin.

Richie Sambora katuu, miten tylysti hoiti lähtönsä 2013. Kuva Hall of Famen keikalta 2018.

Samboralla on myös sanansa sanottavana.

– En kadu lähtöäni, mutta kadun, miten hoidin hommat. Haluan pyytää anteeksi faneilta ja jätkiltä.

Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story 26. huhtikuuta Disney+ -palvelussa.

[ad_2]

Source link

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร