Bósnia, Hayat, Croata

[ad_1]

Kasni proljetni mraz ozbiljno je zaprijetio poljoprivrednicima u cijeloj BiH, a posebno voćarima koji posljedice tek trebaju sagledati.

Trešnje i kruške

Navode da opasnost još nije prošla, ali već sada je izvjesno da su u nekim dijelovima BiH niske temperature uništile urod, a negdje će utjecati na kvalitet ploda.

  • Imat ćemo problem s kvalitetom ploda, jer nakon mraza ostanu ožegotine i posljedice na već formiranim plodovima. Posebno na trešnji, ali i kruški, jer ona ne podnosi ni osam stepeni, a kamoli temperature oko nule. Kod nas je veća šteta od prošlogodišnje oluje nego od ovog mraza, jer je cvjetanje bilo loše, a u tom periodu smo imali izuzetno visoke temperature, dva dana su bila s 32 stepena. Još ne možemo procijeniti, ali sve ove nepogode su povezane i štete će sigurno biti – kaže Dragoja Dojčinović.

Otkupna cijena

On dodaje da je voćarstvo veoma skupa grana poljoprivrede i da od proizvođača samo banke i tržni centri imaju koristi, jer otkupna cijena jabuke kod proizvođača je 70 feninga, a u maloprodaji 2-3 KM.

U Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic tek prave detaljne izvještaje s terena, ali očekuju štete na voću. Iako su pojedini poljoprivrednici u Ljubinju paljenjem vatri pokušavali spasiti usjeve, štete su velike, posebno na krompiru i ostalom povrću.

Štetu pretrpio kukuruz

U Semberiji, osim voća, štetu je pretrpio kukuruz koji je prije mraza iznikao iznad zemlje.

  • Još je teško procijeniti, ali kad pogledate usjeve kukuruza koji je „zapaljen“ i žut, ko zna hoće li se moći oporaviti. Vidim da je i dosta pšenice poleglo zbog snijega. Situacija je baš zabrinjavajuća, jer nam vrijeme nimalo nije naklonjeno – kaže Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Ohrabrujuće je što značajan broj proizvođača zbog proljetne suše i nedostatka vlage u tlu čeka povoljnije uvjete za sjetvu.

(Avaz)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected]. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

[ad_2]

El Pais

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร