Bélgica, Tijd, Holandês

[ad_1]

Na maanden Republikeins verzet heeft de Amerikaanse president Joe Biden weer vrije baan om militaire steun aan Oekraïne te leveren. Washington maakt zich sterk dat munitie uit zijn opslagdepots in Europa binnen enkele dagen al inzetbaar is op het slagveld.

Met een vastberaden pennentrek zette Joe Biden woensdag zijn handtekening onder een wet die de weg effent voor nieuwe militaire steun voor Oekraïne. De tekst belandde op het bureau van de Amerikaanse president nadat de Senaat dinsdagnacht zijn fiat gegeven had aan het steunpakket van 60,8 miljard dollar. Zaterdag had het Huis van Afgevaardigden, na maanden Republikeins verzet, al groen licht gegeven.


Op korte termijn gaat voor 1 miljard dollar materieel naar Oekraïne.

Joe Biden

Amerikaanse president

Omdat de Oekraïense strijdkrachten zwaar in het defensief zitten op het slagveld, is Biden vastbesloten vaart te maken met de vrijmaking van militaire hulp. ‘Op korte termijn gaat voor 1 miljard dollar materieel naar Oekraïne’, klinkt het. Het zou in de eerste plaats gaan om artilleriemunitie. Washington maakt zich sterk dat het die vanuit zijn opslagdepots in Europese landen, zoals Duitsland en Polen, in een tijdspanne van enkele dagen op het slagveld kan krijgen.

Volgens Amerikaanse militaire bronnen omvat het pakket van 1 miljard dollar meer dan enkel artilleriemunitie. De VS streven ernaar zo snel mogelijk ook projectielen voor de verdediging van het luchtruim en militaire voertuigen in Oekraïne te krijgen. Ook dat wapentuig zou al enkele maanden in opslagdepots in Europa en de Verenigde Staten klaarliggen om verscheept te worden naar het slagveld. Maar hoe snel het inzetbaar is in de strijd, is voorlopig koffiedik kijken.

Rantsoenering

Militaire experts zijn ervan overtuigd dat de aankondiging van de munitielevering al een verschil kan maken op het terrein. De afgelopen maanden waren de Oekraïense militairen gedwongen tot rantsoenering. ‘Nu ze weten dat vanaf volgende week nieuwe munitie op komst is, kunnen ze per direct meer middelen naar de frontlinie sturen’, schreef defensie- en veiligheidsexpert Michael Clarke, gastprofessor aan King’s College, op X.


Nu de Oekraïners weten dat vanaf volgende week nieuwe munitie op komst is, kunnen ze per direct meer middelen naar het front sturen.

Michael Clarke

Defensie-expert aan King’s College

Of de Amerikanen ook van plan zijn extra Patriot-luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne te sturen, is nog niet duidelijk. In de wet is 14 miljard dollar uitgetrokken voor ‘verdedigingssystemen van Amerikaanse makelij’. Maar meer details ontbreken. Daarnaast voorziet het steunpakket in 7 miljard dollar voor ‘Amerikaanse militaire operaties in de regio’ en in 9,5 miljard dollar voor economische hulp aan Kiev. Concreet vertaalt die laatste steun zich in leningen aan de Oekraïense overheid.

Niet alle miljarden uit het steunpakket gaan rechtstreeks naar Kiev. Op zijn minst 13 miljard dollar vloeit naar de aanvulling van de eigen Amerikaanse wapenvoorraden. Sinds de Russische inval in Oekraïne, in februari 2022, zijn die – vanwege de leveringen aan Oekraïne – snel weggesmolten.

[ad_2]

El Pais

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร