Bélgica, Tijd, Holandês

[ad_1]

De autobouwer Tesla zag de omzet en winst harder zakken dan analisten hadden voorzien, maar beleggers lijken vooral gerustgesteld dat het bedrijf nog altijd een goedkoop model wil produceren. ‘De toekomst van de auto is autonoom’, stelt CEO Elon Musk.

Tesla

kwam met zwakker dan verwachte resultaten op de proppen, maar het aandeel schiet in de nabeurshandel meer dan 10 procent hoger, nadat het tijdens de reguliere handelsuren op Wall Street 1,8 procent had gewonnen.

De elektrische autobouwer zag de omzet zakken met 9 procent tot 21,3 miljard dollar, terwijl analisten verkopen van 22,3 miljard voorzagen. Ook de winst per aandeel halveerde tot 0,45 dollar, waar de consensus uitging van 0,52 dollar. Merk op dat de marktprognoses op voorhand al stevig wat negatief nieuws bevatten. De brutomarge landde dan weer hoger dan verwacht op 17,4 procent.


Wie niet gelooft dat Tesla autonoom rijden gaat oplossen moet niet in ons beleggen.

Maar voor beleggers wogen de zwakker dan voorziene cijfers niet op tegen het positieve nieuws dat het bedrijf de plannen voor goedkopere modellen niet bij het grofvuil zet. De onderneming wil dat proces versnellen, terwijl tal van analisten vreesden dat Tesla de plannen daarvoor had opgeborgen om volop in te zetten op een robottaxidienst.

Maar tijdens de analistencall leek Musk erop te hinten dat het goedkoper maken van modellen hand in hand gaat met het idee van de zelfrijdende robottaxidienst. ‘De kern van ons verhaal is dat we op termijn een massa auto’s op de weg hebben die autonoom kunnen rijden.’ Een grote vloot auto’s geeft ook een forse berg aan rijdata die gebruikt kan worden om autonoom rijden sneller mogelijk te maken.


De kern van ons verhaal is op termijn is een massa auto’s op de weg die autonoom kunnen rijden.

‘In de toekomst kun je een auto oproepen via je smartphone, waarna deze je zelfstandig komt ophalen’, klonk het bij de topman. ‘Dat kan een wagen zijn die in handen van Tesla zelf is, maar evengoed van een Tesla-bezitter die het voertuig op dat moment niet gebruikt en wil uitlenen.’ Auto’s kunnen zo tegen dezelfde kostprijs veel meer uren per week in gebruik kan zijn, terwijl ze nu vaak lange tijd ongebruikt op de parkeerplaats staan.

Skepsis

Het probleem met het verhaal van Musk is alleen dat er bij beleggers en analisten skepsis is over de haalbaarheid van autonoom rijden. Voor die twijfelaars heeft de CEO een duidelijke boodschap: ‘wie niet gelooft dat Tesla autonoom rijden gaat oplossen moet niet in ons beleggen’.

‘Maar we gaan het voor elkaar krijgen’, klinkt het bij een zelfverzekerde Musk. Hij heeft dan ook groot vertrouwen in de huidige versie 12.3 van de dienst FSD (Full Self-Driving) waar gebruikers een abonnement op kunnen nemen. ‘Wie ons bedrijf wil begrijpen moet dat eerst eens uitproberen. Doe je dat niet, dan snap je Tesla niet’, klonk het bij de topman. Met FSD rijdt de auto geheel zelf, maar de wet verplicht dat de bestuurder alert blijft om in te grijpen als dat nodig mocht zijn.

Om de komst van volledig autonoom rijden te bespoedigen investeert de groep stevig in AI. ‘We hebben inmiddels geen belemmeringen meer voor het trainen van modellen’, klonk het. Tesla heeft daarvoor de afgelopen maanden forse hoeveelheden AI-chips gekocht. Ook op het gebied van het toepassen van AI-modellen (inference in het jargon) staat het bedrijf volgens Musk zeer sterk, omdat de onderneming eigen AI-hardware moest ontwikkelen (de FSD-chip) om de AI-modellen te draaien die nodig zijn voor autonoom rijden.

Analisten lijken te spreken over de resultaten en de daaropvolgende call. ‘Het bericht dat Tesla sneller met nieuwe modellen op de proppen komt en daarvoor geen nieuwe productielijnen hoeft in t richten was onverwachts positief nieuws’, klinkt het bij Morgan Stanley-analist Adam Jonas. Al zijn er ook analisten die opmerken dat Tesla wel vaker suggestieve retoriek bezigt over nieuwe productlanceringen en de mogelijkheden in de toekomst.

De forse klim in de nabeurshandel maakt – ook als er in de reguliere handel een vergelijkbare stijging zou plaatsvinden – weinig goed voor beleggers die begin dit jaar in Tesla stapten. Sinds Nieuwjaar verloor het aandeel ruim 40 procent, waarmee Tesla het slechtst presterende lid is van de brede barometer S&P500 in 2024.

[ad_2]

El Pais

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร