Bélgica, Niet Gevonden, Holandês

[ad_1]

Terwijl de beurzen verder herstelden, was Barco een dissonant op Euronext Brussel. De beeldvormingsgroep ontgoochelde in het eerste kwartaal over de hele lijn en kreeg een rammeling.

Het maandag ingezette herstel op de Europese beurzen zette dinsdag door. De geopolitieke zorgen nemen af en het besef dat de eerste Amerikaanse renteverlaging wellicht pas na de zomer komt, zit in de koersen verrekend. De indexen op het oude continent werden hoger getrokken door enkele puike kwartaalrapporten: onder meer van de Duitse specialist in bedrijfssoftware SAP

en het Zwitserse farmabedrijf Novartis.

De Euro Stoxx 50 sloot 1,5 procent hoger. De winst sinds begin dit jaar bedraagt opnieuw meer dan 10 procent. De Bel20

trok 0,7 procent op tot 3.891 punten.

De jaarwinst voor de Brusselse graadmeter is ruim de helft kleiner – amper 4,5 procent. De sterkste Bel20-motor was dit jaar UCB

, maar die knalprestatie werd tegengewerkt door twee andere zwaargewichten: Argenx

, dat zowat stabiel bleef en AB InBev

, dat 4 procent lager noteert dan begin januari.

Winstnemingen zijn niet zo vreemd bij het aandeel, gezien de sterke klim van de voorbije weken. Tot maandag was Solvay met 19 procent in waarde gestegen sinds de Amerikaanse ‘hedgie’ David Einhorn het bedrijf twee weken geleden als zijn ‘top pick’ omschreef op een Wall Street-conferentie.

Tuimeling

Op de brede markt kreeg Barco

er stevig van langs. De beeldvormingsgroep maakte een tuimeling van ruim 16 procent tot 12,49 euro. Bij de openingsbel zakte de koers zelfs even tot 12,40 euro, onder het pandemische dieptepunt van 12,75 euro uit 2020.

Barco zag over het eerste kwartaal de omzet met 21 procent krimpen tot 196 miljoen euro. Dat is nog een stuk slechter dan de krimp tot 213 miljoen die analisten gemiddeld hadden gevreesd. Idem voor de nieuwe orders: die kwamen met 220 miljoen euro een stuk onder de verwachte 236 miljoen euro uit.

Voor heel 2024 blijft het management op een omzet in lijn met die van 2023 – 1,05 miljard euro – rekenen. Maar Barco verwacht nu pas vanaf de tweede jaarhelft herstel. Bij de publicatie van de jaarcijfers luidde het nog dat er vanaf het tweede kwartaal weer groei zou zijn.

Beurshuis Kepler Cheuvreux plaatst zijn advies (kopen) en koersdoel (19 euro) meteen ‘under review’. Analist Matthias Maenhaut had zwakke prestaties verwacht voor de takken Enterprise en Healthcare, maar rekende op een vlakke omzetevolutie bij Entertainment. Die tak kende echter een omzetdaling van 21 procent.


De jaarprognose impliceert dat Barco de omzet in totaal met 6 procent moet doen groeien over de rest van het jaar.

Hij wijst er ook op dat Barco op een stabiele omzet voor heel 2024 mikt. Dat impliceert dat de rest van het jaar 6 procent omzetgroei moet opleveren, groei die dus van de tweede jaarhelft zal moeten komen.

Nu Barco de omzet en de bestellingen forser dan verwacht ziet krimpen, zal het analistenheir ook de prognoses voor de rest van het jaar bijstellen, zegt analist Marc Hesselink van ING. Hij wijst op de veelzeggende opmerking van Barco dat het bedrijf mikt op groei ‘ervan uitgaande dat de markt niet verder verslechtert’.

‘Die opmerking onderstreept dat de markt nog altijd zwak is, wat betekent dat er nog neerwaartse risico’s blijven.’ De analist handhaaft voorlopig zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 18 euro.

Krantenverdeling

Bij de stijgers was Bpost

(+0,4%, 3,75 euro) terug te vinden. De Tijd vernam dat het post- en pakjesbedrijf waarschijnlijk de verdeling van kranten in ons land voor het grootste deel zal kunnen behouden.

‘Hoewel we nog altijd wachten op de definitieve uitkomst van de onderhandelingen, zou het duidelijk goed nieuws zijn voor Bpost als de groep het gros van de pers- en tijdschriftendistributie in België zou behouden’, zegt Michiel Declercq, analist bij KBC Securities.


Het zou duidelijk goed nieuws zijn voor Bpost als de groep het gros van de pers- en tijdschriftendistributie in België kan behouden.

Michiel Declercq

Analist KBC Securities

‘Als Bpost in staat zou zijn een deel van die volumes door te schuiven naar het dochterbedrijf AMP, terwijl het 4.000 werknemers binnen de groep herverdeelt, denken we bovendien dat de herstructureringskosten eerder beperkt zullen blijven.’ In afwachting van meer nieuws de komende dagen blijft Declercq bij zijn koopadvies en koersdoel van 6,90 euro.

Nextensa

puurde wat winst (met 0,9 procent tot 46,6 euro) uit een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Volgens het beurshuis zijn de resultaten bij de vastgoedverhuurder- en ontwikkelaar duidelijk aan het verbeteren.

Kepler ziet de schuldgraad dalen van 45 procent in 2023 tot 39 procent in 2026 en de ‘funds from operations’, zeg maar de kasstroom, toenemen van 2,10 euro per aandeel in 2023 naar 2,70 euro in 2026. Hij trekt zijn koersdoel op van 54 euro naar 57 euro en behoudt zijn koopadvies.


Blikvanger

De Europese beurzen gingen voor de tweede dag op rij gezwind hoger, mede dankzij sterke resultaten van invloedrijke bedrijven als het Duitse softwarehuis SAP en de Zwitserse farmareus Novartis.

Veel tijd voor een ‘deep dive’ in het kwartaalrapport van Tesla, dinsdag na de bel, zal beleggers niet gegund zijn. Rivaal Volkswagen houdt zijn beleggersdag in Peking en voorbeurs komt autochipontwerper Melexis met de resultaten over het eerste kwartaal. Sombere commentaren over autochips van ‘s werelds grootste chipbakker TSMC hebben recent de nervositeit nog aangescherpt.

[ad_2]

El Pais

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร