Bélgica, Niet Gevonden, Holandês

[ad_1]

Slechts vijf bedrijven nemen deel aan de pilootstudie over de vierdaagse werkweek met arbeidsduurvermindering en behoud van loon. Arbeidseconoom Stijn Baert is niet verrast door het beperkte enthousiasme.

Samen met de Universiteit Gent onderzoekt het Federaal Planbureau de effecten van een collectieve arbeidsduurvermindering. Maar amper vijf bedrijven en organisaties uit de privésector, vooral ngo’s, nemen deel aan het experiment. Bij de aankondiging van het project hadden bijna 300 bedrijven nog interesse getoond.

De deelnemende bedrijven zullen vanaf mei zes maanden lang een vierdaagse werkweek met arbeidsduurvermindering en loonbehoud invoeren. Ze zullen de 38 urenweek minstens twee uur verkorten, maar ook een vermindering naar 32 uur is mogelijk. Het systeem is niet te verwarren met de maatregel uit 2022 die het mogelijk maakt een 38 urenweek te spreiden over vier dagen in plaats van vijf.

De bedrijven beslissen zelf over een variabele of vaste vrije dag. Ook welke afdelingen meedoen met de test ligt in hun handen. Experts begeleiden en ondersteunen de deelnemende bedrijven en organisaties met enquêtes en interviews. De resultaten worden verwacht in april 2025.


Bedrijven hebben bij een kortere werkweek hogere uurlonen, die ze moeten doorrekenen in hun producten. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun concurrentiepositie.

Stijn Baert

Professor arbeidseconomie UGent

Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) is niet verrast over het beperkte animo van bedrijven. Hij wijst op de uurloonkost, die hoger door het loonbehoud hoger zal zijn. ‘Bedrijven moeten die hogere uurlonen doorrekenen in hun producten, wat negatieve gevolgen heeft voor hun concurrentiepositie op de internationale markt.’ Dat kan ook leiden tot minder jobs. ‘Dat is natuurlijk anders voor vzw’s en gemeentebesturen, voor hen spelen de concurrentiepositie en rendabiliteit minder een rol.’

Verkiezingen

De studie is een initiatief van federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), die de opdracht in september 2023 gaf aan het Federaal Planbureau. Daarmee wil de minister de eventuele voordelen van een kortere werkweek nagaan. Dermagne verwees daarbij naar eerdere experimenten in het buitenland. Maar zijn partij wacht het resultaat van het onderzoek niet af: PS-voorzitter Paul Magnette trekt naar de kiezer met een werkweek van 32 uur als een van de belangrijkste standpunten.

De claim luidt dat een kortere werkweek met loonbehoud een oplossing kan zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt en burn-outs kan voorkomen. Baert is niet overtuigd. ‘Arbeidsduurverkorting kan het welzijn van werknemers helpen verbeteren, als ook de werkeisen worden aangepast aan de mindere uren. Maar werkeisen haalbaar houden en energie op peil houden, regel je met andere knoppen dan met de urenknop. Dat Magnette de kortere werkweek toch weer bovenhaalt als verkiezingspunt, is wetens en willens spelen met onze welvaart’, aldus Baert.

In 2019 hield de vzw Femma, die zich inzet voor vrouwenrechten, het eerste experiment met een vierdagenwerkweek in België. De organisatie verkortte de werkweek van 36 uur naar 30 uur. Daaruit bleek dat er een beter evenwicht tussen werken, zorgen en vrije tijd was. Verder bleek de motivatie om te werken tot aan de pensioenleeftijd hoger. Het experiment duurde een jaar en sinds 2022 hanteert Femma een officiële werkweek van 32 uur.

[ad_2]

El Pais

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร