Bélgica, Niet Gevonden, Holandês

[ad_1]

Boma, de Belgische marktleider in de distributie van onderhoudsproducten, wil een externe ­partner aantrekken om ook buiten de Benelux zijn zepen en schrobmachines te verdelen. ‘In de digitalisering van onze klanten­relaties staan we veel verder dan de concurrentie.’

Als u straks op het werk de schoonmaakploeg in actie ziet, is de kans groot dat ze producten van Boma gebruikt. Het Antwerpse bedrijf verdeelt zowat alles wat nodig is: van zepen en detergenten over schoonmaakwagentjes en schrobmachines tot afvalbakken en toiletpapier. Het werkt vooral met zijn eigen merken, Boma en Greenspeed.

De schoonmaakspecialist werd vijftig jaar geleden opgericht door Walter Bresseleers en Frank Wildiers. Vandaag staan met Luc Bresseleers en Stijn Wildiers de neef en de zoon van die eerste generatie aan het hoofd. Zij bezitten samen meer dan 70 procent van de aandelen. Het investeringsfonds Think2Act heeft zo’n 17,5 procent in handen, het management de rest (12-13%).


Een industriële overnemer is uitgesloten. Bresseleers en Wildiers richten hun pijlen op investeringsfondsen of familiale investeringsvehikels.

Maar daar komt de komende maanden verandering in. Geadviseerd door de consultant EY wordt gezocht naar een externe partij die mee haar schouders onder de Europese groeiplannen zet. Co-CEO Luc Bresseleers bevestigt de zoektocht, die nog in een beginstadium zit. ‘We staan sterk in de Benelux en hebben een beperkte aanwezigheid in Frankrijk, maar we willen onze klanten ook in andere landen volgen en onze actieradius uitbreiden. Daarvoor willen we extern kapitaal en expertise in huis halen.’

Bresseleers en Wildiers willen actief blijven bij Boma en net als het management aan boord blijven als aandeelhouder. Een industriële overnemer is daarom uitgesloten. Ze richten hun pijlen alleen op investeringsfondsen of familiale investeringsvehikels (family offices). Of de partner een minderheidsbelang of een meerderheid in handen krijgt, is nog geen uitgemaakte zaak.

Of Think2Act straks opnieuw instapt, is eveneens koffiedik kijken. Interessant detail: dat fonds is opgericht door drie ex-medewerkers van KBC Private Equity, waarvan de juridische voorganger Gevaert enkele jaren in het kapitaal van Boma zat.

Borstels en matten

De naam Boma verwijst naar borstels en matten, de eerste producten die Walter Bresseleers en Frank Wildiers in 1974 op de markt brachten vanuit een rijhuis in de Antwerpse wijk Stuivenberg. Vandaag verdeelt het bedrijf duizenden schoonmaakmiddelen en -benodigdheden en is het markleider in België. In Nederland en Luxemburg staat het in de top 3.

145 miljoen

euro

Boma boekte vorig jaar 145 miljoen euro omzet.

Vorig jaar was Boma goed voor 145 miljoen euro omzet (+40%) en 25 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda). De forse omzetgroei kwam er op eigen kracht en via de overnames van Metech en Bielen. Metech is een Nederlandse specialist in de verhuur en het onderhoud van nieuwe en tweedehandsschoonmaakmachines. Het Hasseltse Bielen focust met zijn schoonmaakproducten op de horeca en de ontspanningssector.

Boma verkoopt zijn producten vooral aan schoonmaakbedrijven als ISS, Atalian, Samsic (Multi Masters), Iris, Sodexo en Glowi. Zij vertegenwoordigen ongeveer 55 procent van de omzet. De rest van de inkomsten haalt Boma vooral bij publieke spelers zoals ziekenhuizen, schoolgroepen, rusthuizen en openbare besturen, waaronder de Stad Antwerpen. Daarnaast zijn er ook klanten in de industrie, de horeca en de ontspanningssector.


Profiel

Boma

  • Activiteit: Belgische marktleider in de distributie van onderhoudsproducten.
  • Eigen merken: Boma en Greenspeed.
  • Co-CEO’s: Luc Bresseleers en Stijn Wildiers.
  • Aandeelhouders: Bresseleers en Wildiers (70%), Think2Act (17,5%), management (12,5%).
  • Omzet: 145 miljoen euro (2023).
  • Brutobedrijfswinst: 25 miljoen euro (ebitda).

De groep gaat er prat op dat ze zich op twee vlakken van haar concurrenten onderscheidt: via de A-merken Boma en Greenspeed en via de verregaande digitalisering van de klantenrelaties.

Via een eigen platform probeert Boma zijn klanten volledig te ontzorgen. ‘We kunnen klanten bestelvoorstellen sturen en zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheden van een product op het juiste tijdstip en op de juiste locatie worden geleverd. Op het platform staan ook handleidingen en instructiefilmpjes. We staan daarin veel verder dan de concurrentie’, zegt Bresseleers.

[ad_2]

El Pais

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร