Sérvia, Telegraf, Sérvio

[ad_1]

sajam pogrebne opreme, niš
Foto: D. K.

Drugi Sajam pogrebne i prateće opreme okupiće u niškoj hali „Čair“ od petka do nedelje (26. do 28. aprila) više od 50 izlagača iz Srbije, Bugarske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, a očekuje se i veliki broj posetilaca kako iz Srbije tako i iz Bugarske, rekao je za Telegraf.rs predsednik Udruženja pogrebnika Srbije Ivan Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, u „Čairu“ će tokom tri dana trajanja sajma biti izloženi bukvalno svi proizvodi pogrebne i prateće opreme – mrtvački sanduci, venci, cveće, sveće, pokrovi, tekstilni proizvodi koji su neizostavni deo svake sahrane…

Poput Grobarijada na kojima se uvek za goste pripremi torta u obliku mrtvačkog sanduka i na Sajmu pogrebne i prateće opreme biće torte i to u obliku krsta.

Prema njegovim rečima, poziv za učešće na sajmu koji je Udruženje pogrebnika poslalo svojim kolegama na Balkanu, posebno je dobro prihvaćen u Bugarskoj.

„Najava sajma kod naših suseda objavljena je i podeljena veći broj puta nego kod nas u Srbiji. Dolazak su nam potvrdili brojni izlagači i posetioci iz te zemlje“, kazao je Stanisavljević za naš portal.

On je istakao da su pogrebnici i proizvođači pogrebne i prateće opreme poslednji put imali priliku da predstave svoje proizvode i usluge na sajmu organizovanom u Nišu 2016. godine.

Bio je to, međutim, regionalni sajam sa dvadesetak firmi sa juga Srbije, a sada je međunarodna manifestacija.

„Naša zemlja ima razvijenu industriju pogrebne opreme i ovo je prilika da se to vidi. Cilj sajma je i umrežavanje i međusobna saradnja kako pogrebnika tako i ljudi koji se bave ovom delatnošću. Uvideli smo da se mnoge kolege ne poznaju i ne znaju da postoje neki proizvođači pogrebne i prateće opreme. Sada će se upoznati i moći će da prošire svoj biznis“, izjavio je Stanisavljević.

On je istakao da je li reč je o ozbiljnoj industriji koja u našoj zemlji zapošljava više hiljada ljudi, a o kojoj se uglavnom vrlo malo zna. Osim što je izvor prihoda za brojne porodice, ova delatnost utiče i na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnju boja i lakova.

„Za razliku od drugih grana privrede u kojima značajnu ulogu igraju proizvodi iz uvoza, na domaćem tržištu i u veleprodaji opreme za organizovanje sahrana, nalaze se skoro isključivo proizvodi domaćih proizvođača. Rat u Ukrajini izmenio je prilike na evropskom tržištu u tom smislu da zapadnoevropske zemlje više ne uvoze sirovine iz te zemlje, već se okreću drugim tržištima, među njima i srpskom tržištu“, istakao je naš sagovornik.

Stanisavljević je kazao da je svečano otvranje sajma u petak u 12 časova, a ulaz za posetioce je besplatan. Svi oni koji posete sajam dobiti glogov kolčić kao suvenir.

(Telegraf.rs)[ad_2]

RPT

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร