Bélgica, Tijd, Holandês

[ad_1]

Hoe presteren de Amerikaanse Big Tech bedrijven, koelt de Amerikaanse inflatie eindelijk af en hoe vergaat het Jan Jambon op missie bij onze zuiderburen? Dat en nog veel meer komt u deze week te weten.

Hoe presteert de Big Tech in de VS?

Met Amazon, Alphabet, Microsoft en Meta verschijnt komende donderdag een rist technologiereuzen op het appel. Surfend op het beleggersenthousiasme rond artificiële intellegentie (AI) zijn de beurskoersen van de grote techspelers het voorbije anderhalf jaar stevig opgelopen. Beleggers zullen de kwartaalupdates van Alphabet en co dan ook uitpluizen op zoek naar hints over de omzet- en winstbijdrage van AI. Voor de ontwikkeling van AI is er ook nood aan extra opslagruimte van data. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor clouddiensten van Amazon, Alphabet en Microsoft.

Verschijnen in de VS opnieuw slechte inflatiecijfers?

Vrijdag is het uitijken naar de cijfers over de Amerikaanse inflatie. Voor beleggers zijn die cijfers belangrijk omdat ze een maatstaf vormen voor de Federal Reserve om de rente snel of minder snel te verlagen. Economen verwachten dat de inflatie in maart is gestegen naar 2,6 procent, tegenover 2,5 procent in februari. De kerninflatie daalde wellicht naar 2,7 procent, versus 2,8 procent in februari. Een tiental dagen geleden publiceerde het Amerikaanse ministerie van Werk al inflatiecijfers voor maart, maar die verschillen omdat ze op een andere manier worden berekend. Die cijfers waren voor de derde maand op rij hoger dan verwacht. Dat zal bijna zeker tot gevolg hebben dat de ‘Fed’ de rente minder snel verlaagt dan gepland.

Trump voor Hooggerechtshof

Kan de voormalige Amerikaanse president Donald Trump vervolgd worden voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool na de verkiezingen van 2020? Over die vraag buigt het Amerikaanse hooggerechtshof zich vanaf donderdag. De vraag is of de ex-president zich kan beroepen op zijn immuniteit als president.  Een uitspraak is niet voor onmiddellijk, die wordt uiterlijk voor de zomer verwacht. De beslissing van het Hooggerechtshof is belangrijk voor de politieke toekomst van Trump. Als blijkt dat hij zich kan beroepen op zijn immuniteit als president, kunnen de lopende rechtszaken tegen hem de weg naar een nieuwe ambtstermijn als Amerikaanse president niet versperren.

Komt er een staking bij Bpost?

Het is onrustig bij Bpost. De verdeling van kranten raakte vorige week al verstoord in Franstalig België door een actie van de christelijke en socialistische vakbonden. Militanten blokkeerden een krantendrukkerij in Nijvel en een distributiecentrum in het Luikse. Vanaf maandag gaat een stakingsaanzegging in. Reden is het mogelijke banenverlies bij Bpost door de beslissing van de federale regering om de verdeling van kranten en tijdschriften niet langer toe te wijzen aan één partij, maar de markt te laten spelen en nog een tijdlang financiële steun te verlenen. De huidige persconcessie, die in handen is van het beursgenoteerde Bpost, loopt nog tot eind juni.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) trekt van dinsdag tot vrijdag op handelsmissie naar Frankrijk, de op twee na belangrijkste handelspartner van Vlaanderen. Hij doet er drie steden aan (Rijsel, Lyon en Parijs) en sleept in zijn kielzog heel wat Vlaamse bedrijven en start-ups mee. Het bezoek heeft als doel de samenwerking met Frankrijk te versterken. Europa heeft de voorbije jaren terrein verloren tegenover andere regio’s in de wereld, zoals Zuidoost-Azië maar ook de VS. Met de Inflation Reduction Act probeert president Joe Biden namelijk zoveel mogelijk investeringen naar zijn land te trekken. Om een vuist te maken tegen de rest van de wereld, is samenwerking in Europa nodig. De missie van Jambon past in die filosofie.

Wat mogen we verwachten van Melexis?

Melexis publiceert woensdag zijn resultaten voor het eerste kwartaal van 2024. Het beurshuis Jefferies opperde eerder deze maand dat het voor Melexis moeilijk zal worden de prognose van 1 miljard euro omzet over het volledige boekjaar in te lossen gezien de kopwinden vanuit de autosector. De auto-industrie is met voorsprong de belangrijkste afnemer van de Melexis-chips. Sinds het jaarbegin verloor Melexis al ruim een vijfde van zijn beurswaarde. Een goede kwartaalupdate is dus welkom om de beurskoers aan te zwengelen. Melexis-CEO Marc Biron legde de lat voor het eerste kwartaal op een omzet tussen 240 en 245 miljoen euro. Naast Melexis komen ook mede-Bel20’ers Cofinimmo en Umicore met een kwartaalupdate.


Algemene agenda

Dinsdag
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Blinken op vierdaags bezoek in China
Woensdag
Presidentsverkiezingen Noord-Macedonië
Donderdag
Hooggerechtshof VS over immuniteit Donald Trump
Vrijdag
Fitch/Moody’s over rating Frankrijk


Financieel-economische agenda

Maandag
Consumentevertrouwen in België en eurozone
Beleggersdag Kinepolis
Resultaten SAP, Hexcel
Dinsdag
Resultaten AkzoNobel, Radstad, Asmi, Barco, Theravet, Spotify, Novartis, Pepsico, UPS, GE, Lockheed
Woensdag
Resultaten Melexis, Heineken, Meta
AV AB InBev
Donderdag
Resultaten Deutsche Bank, BASF, Porsche, Hellofresh, Besi, BNP Paribas, Azelis
Resultaten Big Tech Alphabet, Microsoft, Amazon, Intel
Vrijdag
Amerikaanse inflatiecijfers

[ad_2]

El Pais

Notícias

Indonésia, Republika, Indonésio

[ad_1] REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA — Direktur Jenderal Bea dan Cukai Kementerian Keuangan Askolani buka suara soal tingginya sanksi administrasi barang impor. Dia menjelaskan besaran sanksi administrasi

Indonésia, Indo Pos, Indonésio

[ad_1] Harianjogja.com, DEPOK—Ombudsman Republik Indonesia (ORI) DIY meminta masyarakat untuk melapor jika menemui tiang-tiang kabel yang tampak semrawut. Laporan-laporan yang datang dari masyarakat ini akan

Hong Kong, South China Morning Post, Inglês

[ad_1] Hong Kong authorities will step up enforcement on illegal ride-hailing services and rogue taxi drivers over the coming Labour Day “golden week” holiday, while

Tailândia, Business Day News, Tailandês

[ad_1] มูลนิธิสุญญตาวิหารเผยหลักสูตรการดับทุกข์สำหรับผู้บริหารระดับสูงรุ่นแรก มีผู้สนใจในช่วงสองอย่างล้นหลาม รองประธานมูลนิธิฯเผยมีทั้งอดีตรัฐมนตรี อดีต สว. และอดีตปลัดกระทรวง สนใจ ชี้หลักสูตรนี้เหมาะกับโลกในยุคปัจจุบัน นายสมชาย เลิศด้วยลาภ รองประธานมูลนิธิสุญญตาวิหาร เปิดเผยว่าด้วยสถานการณ์ปัจจุบันสิ่งที่เกิดขึ้นทั้งในประเทศไทยและในโลก ทั้งปัญหาสังคม ปัญหาเศรษฐกิจ ปัญหาทุกอย่างอีกมากมายที่เกิดขึ้น สำหรับผู้บริหารจะมีการรับรู้และรับผิดชอบมากกว่าบุคคลทั่วไป ทั้งผู้บริหารหน่วยงานภาครัฐ และผู้บริหารหน่วยงานภาคเอกชน โดยทุกข์ที่เกิดขึ้นนั้น เกิดเพราะความรับผิดชอบที่มีต่อตัวเอง หน่วยงานและสังคม รวมถึงประเทศการเป็นทุกข์สำหรับผู้บริหารแล้ว มักจะไม่สามารถบอกหรือปรึกษาใครได้ เพราะความน่าเชื่อถือและความคาดหวังของคนในองค์กร